Mik az időszervezés elemei?

Tudatosan használom az időszervezés szót az időgazdálkodás helyett. Ezzel szeretném megmutatni, hogy az életünket, a munkánk hatékonyságát sokkal több tényező befolyásolja, mint néhány időgazdálkodási módszer. Az én feladatom, hogy megmutassam Nektek, hogy pontosan mik azok a tényezők, amikre érdemes figyelni, ha fejleszteni szeretnéd az időszervezésed.

KRONOTÍPUS

Nálam a kiindulási alap a kronotípus. A kronotípust a szervezetünk cirkadián ritmusa alapján lehet megállapítani. Meghatározza, hogy mi a tökéletes alvásmennyiség és alvási időpont számodra, illetve a nap folyamán mikor vagy az energiáid csúcsán. Ez egy jó alapot ad a napirended kialakításához.

CÉLOK

Azonban tudunk játszani a napirenden a céljaid tükrében. Ezért is képezi az időszervezési rendszer másik fontos alapját az, hogy pontosan milyen céljaid vannak. Más napirend szükséges egy vállalkozónak, egy alkalmazottnak, aki vállalkozást szeretne vagy valakinek, aki harmóniát és egyensúlyt szeretne az életébe.

A célok pontos ismerete mindig rengeteg motivációt tud adni. Az időszervezés fejlesztése nem könnyű és nem is rövid. Teljesen természetes, hogy néha elvesztjük a motivációt. Ilyenkor, ha tudjuk pontosan, hogy miért is indultunk el az időszervezés útvesztőjében, az segít átlendülni a kevésbé motivált napokon.

HATÉKONYSÁG

A harmadik lépcső a hatékonyság. Ha nem vagyunk hatékonyak, akkor a terveink csupán szavak a papíron. Ahhoz, hogy amit terveztünk, valóban sikeresen megvalósuljon, elengedhetetlen, hogy a hatékonyságunk a maximumon legyen. Azonban a kronotípusunkból tudhatjuk, hogy nem lehetünk állandóan hatékonyak, vannak a nap során holtpontok. Így a kronotípus ismerete ismét rengeteget tud adni!

TERVEZÉS

A tervezés segít abban, hogy eligazodj a kötelező feladataid, illetve a céljaidhoz vezető feladataid között. Vannak olyan feladataink, amelyeket meg kell csinálnunk és vannak olyan feladatok, amelyek számunkra fontosak, ezért végezzük el őket. Ahhoz, hogy a kettő közti egyensúlyt megtaláljuk, elengedhetetlen a tervezés.

RENDSZEREK, RUTINOK

A piramisunk tetején pedig a napi rutin és a heti rendszer áll. Ha eljutottál eddig a pontig, akkor már nagyon magas szintre jutottál az időszervezésedben. Aki idáig eljut, az a terveit átlátja és rendszert tud belőlük alakítani. A rendszer azért jó, mert lecsökkenti heti és napi szinten a tervezésre szánt időt. Ha van egy rendszered, akkor minden sokkal könnyebb lesz.

Ha még többet szeretnél megtudni arról, hogyan érdemes felépíteni a saját időszervezési rendszeredet, jó hírem van! Hamarosan újraindul az Időszervezési Alapok kihívás! Figyeld az Instagram-oldalam (@plannerforyouhun), itt fogom bejelenteni az indulást! 🙂 

Facebook
LinkedIn

Ahol szintén megtalálsz

Ez is érdekelhet

Miért fontos az időszervezés?

Ezek a gondolatok már nagyon régen bennem voltak, így mindenképpen kerestem az alkalmat arra, hogy leírjam Nektek. Ugyanakkor tudtam azt, hogy ez a téma nem fér el egy Instagram-posztban.

Tovább olvasom »

A célok és az időszervezés

Elolvasva a címet, azt gondolom, megfogalmazódott benned az a kérdés, hogy mégis miről hablatyolok itt. Hát mi köze lenne egymáshoz az időszervezésnek és a céloknak?

Tovább olvasom »

Tippek a nyártervezéshez

A nyaraknak van egy sajátos hangulata, ami bennünk is különleges érzelmeket vált ki – olyanokat, amelyeket az év többi részében nem érezhetünk. Én legalábbis minden

Tovább olvasom »