Hogyan legyen heti 1 pihenőnapod?

A pihenés elengedhetetlenül fontos része az időszervezésnek. Ha nem vagy kipihent, akkor bármit is tervezel, a legkisebb valószínűséggel fog megvalósulni. Ezért javaslom Neked az „egyes szabályt”. Az egyes szabály azt jelenti, hogy napi 1 órát és heti 1 napot mindenképp szentelj a pihenésre, feltöltődésre.

Nemrég megkérdeztelek Titeket instagramon (@plannerforyouhun), hogy szoktatok-e heti 1 szabadnapot tartani. A válaszok kb. 60-40%-ot hoztak, a nem javára. Az okokról is megkérdeztelek Titeket, most ezekre reagálok. Bízom benne, hogy hasznos lesz számotokra!

1.) Túlvállalás:

Fontos igazság: Ne sokat dolgozz, hanem tedd ezt hatékonyan! Érdemes ezt a gondolatot eltenni, akár ki is írhatod magadnak egy jól látható helyre.

Az első tanácsom erre a helyzetre a tervezés. Próbálj ki többféle tervezési módszert, mert nem minden módszer illik minden élethelyzethez. Kísérletezz! Ha alaposan megtervezed a napod, akár órákra is lebontod, akkor sokkal könnyebben a feladataid végére érsz és nem fog átcsúszni semmilyen feladat a pihenőnapra.

A feladataidat soha ne egyszerre akard megcsinálni. A nagyobb, több időt és energiát igénylő feladatokat oszd el több részre, így nem fognak egyszerre sok időt elvenni Tőled.

Ha nagy céljaid vannak (legyenek, mert fontos az élettel való elégedettséghez), bontsd le őket részfeladatokra és készíts cselekvési tervet, akár napokkal a tervben. A tervben mindig legyen pihenőnap is. Így látod, hogy haladsz a terveiddel és van lehetőséged pihenni is. Ha úgy érzed, ez nem megy egyedül, nézd meg az Évtervező kurzusomat. Segít célokat tűzni, segít lebontani őket.

Végezetül még egy gondolat: Ha minden nap írsz 1 oldalt, az év végére lesz egy 365 oldalas könyved. És ez igaz bármilyen más célra is. Tarts pihenőt, hogy elkerüld a kiégést és sokkal hatékonyabb leszel kipihenten.

2.) Rosszul felmért feladatokhoz szükséges idő:

Ebben az esetben a következőket ajánlom:

Figyeld magad kb. 2 hétig, mérd fel, mire mennyi idő szükséges, majd reflektálj, hogy ezt megfelelőnek tartod vagy épp soknak.

Sajnos nincs egy általános igazság, hogy mire mennyi idő kell. Ezt mindenkinek magának kell felmérnie.

Sok esetben viszont azt látom, hogy bár az időt jól becsülte meg valaki, a valóság más. Ennek az oka sokszor a fáradtság. Ha fáradtak vagyunk, nehezen tudunk koncentrálni, ugyanaz a feladat sokkal több ideig tarthat, mintha kipihenten kezdenénk hozzá.

A fáradtság nagyon sok dolog következménye lehet, erről majd hozok később blogcikket. Viszont az is lehet a fáradtság oka, hogy a cirkadián ritmusunk szerint éppen enerváltabb időszakban vagyunk a nap folyamán. Figyeld magad, próbálj meg keresni szabályokat, ismétlődéseket a napjaidban.

3.) Lelkiismeret-furdalás a pihenés miatt:

Pihenni szabad, sőt! A szervezetünknek szüksége van a pihenésre. A pihenés, töltődés hiánya hosszútávon kiégést okozhat. A kiégést sokkal nehezebb kezelni, mint megelőzni. Pihenni, töltődni kell!

Keretezd át magadban ezt a gondolatot. Ha úgy érzed, segítségre van ehhez szükséged, írj bátran, segítek!

4.) Sok munka:

Mérd fel, hogy mennyi időre van szükséged a feladatokhoz és ezek alapján vállalj magadra feladatokat és eszerint hozz döntéseket.

Néha előfordul, hogy nem tudunk heti 1 napot a pihenésnek adni. Vannak olyan élethelyzetek (vállalkozás-alapítás, tanulás, vizsgaszituációk), amikor szükség van a hét minden napjára. De ekkor is próbálj figyelni arra, hogy hétvégente legalább fél napot magadra szánj.

5.) Gyerekek:

Természetesen az anyaságban elég kevés szabadnap van. Amit tudok javasolni, hogy csináljatok programokat, amik Téged is tölthetnek. Keress ilyen programokat: pl. kirándulások, állatkert. Már ez is rengeteget tud segíteni.

Ha pedig van segítséged (szüleid, testvérek, hasonló korú gyerekek szülei, akik a barátaid), időnként kérd meg őket, hogy vigyázzanak a picurokra pár óra erejéig. A gyerekeknek is hatalmas buli lesz, Te pedig feltöltődve térsz vissza hozzájuk.

6.) Sok szereppel zsonglőrködés:

Ebben a témában nehéz általános tanácsot adni. Ebben a helyzetben már egy személyre szabott időszervezési tanácsadást tudok javasolni, mert ahány helyzet, annyi megoldás.

A rövidebb pihenőket viszont érdemes beépíteni. Figyeld magad, nézd meg, mikor vagy fáradtabb és ezekre az időszakokra, akár fél óra pihentető tevékenységet vagy semmittevést is érdemes beiktatni. Néha már 15 perc is rengeteget tud számítani. Gyere a Facebook csoportba (Időszervezéssel a mentális egészségért, a linket megtalálod a bioban), ahol találsz 15 perces pihenésre is ötleteket.

A pihenés, bár fontos része az időszervezésnek, de egyben az egyik utolsó is, amit rendbe lehet tenni. Mielőtt ezt sikerül megvalósítanod, hosszú útnak kell mögötted állnia. Az időszervezés kialakítása egy hosszú utazás, amit ha szeretnél lerövidíteni, ajánlom Neked a Legyen az Idő a szövetségesed! mentorprogramot. Ha érdekel, kérlek írj egy emailt az edina@plannerforyou.hu címre.

Facebook
LinkedIn

Ahol szintén megtalálsz

Ez is érdekelhet

Tippek a nyártervezéshez

A nyaraknak van egy sajátos hangulata, ami bennünk is különleges érzelmeket vált ki – olyanokat, amelyeket az év többi részében nem érezhetünk. Én legalábbis minden

Tovább olvasom »

Miért fontos az időszervezés?

Ezek a gondolatok már nagyon régen bennem voltak, így mindenképpen kerestem az alkalmat arra, hogy leírjam Nektek. Ugyanakkor tudtam azt, hogy ez a téma nem fér el egy Instagram-posztban.

Tovább olvasom »

Hogyan legyen heti 1 pihenőnapod?

A pihenés elengedhetetlenül fontos része az időszervezésnek. Ha nem vagy kipihent, akkor bármit is tervezel, a legkisebb valószínűséggel fog megvalósulni. Ezért javaslom Neked az „egyes

Tovább olvasom »