A célok és az időszervezés

Elolvasva a címet, azt gondolom, megfogalmazódott benned az a kérdés, hogy mégis miről hablatyolok itt. Hát mi köze lenne egymáshoz az időszervezésnek és a céloknak?

Elárulom Neked, hogy nagyon is sok. Az időszervezésnek mindig egy rendszernek kell lennie, ami a célok meghatározásától a tervezésen át a megvalósításig tart. Tehát az időszervezés első lépése, hogy tisztában legyél a céljaiddal.

Ha ismered a céljaid, akkor van a kezedben egy plusz motiváció a mindennapjaidhoz. Rengeteg embernél tapasztalatom azt sajnos, hogy úsznak az árral, betemeti őket a mindennapos mókuskerék. A céljaid jelentik a fényt, a kiutat ebből a mókuskerékből. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a célok az a lelógó ág, amibe bele tudsz kapaszkodni és nem visz tovább a víz! Így már érted miért van szükség célokra? 😊

A másik oka annak, hogy miért érdemes a célokat meghatározni, az, hogy segítenek a hatékonyságunkat növelni. Képzeld el, hogy a legnagyobb álmod megvalósításán dolgozhatsz minden egyes délután 6 és 7 óra között. Ennek azonban az a feltétele, hogy a munkáddal, a mindennapos rutinfeladataiddal elkészülj időben, hogy utána lehetőséged legyen az álmod megvalósításával foglalkozni. Ehhez hatékonyabbnak és gyorsabbnak kell lenned!

A harmadik ok pedig, hogy a célok segítenek a személyes és szakmai fejlődésedben! Kisebb-nagyobb, rövidebb vagy hosszabb távú célok nélkül nincs fejlődés! Teljesen mindegy, mennyire nehéz (hiszen ez relatív – ami valakinek nehéz, másnak könnyű, mert más élethelyzetben van), mennyire rövid időt vesz igénybe, legyen cél! Egy cél, amiért küzdesz!

Érted már miért mondom, hogy fontos a céljaid meghatározása az időszervezési rendszer kialakításához?

Hogyan határozz meg célokat?

A céljaid meghatározásához vedd számba a szerepeid, életterületeid. Elengedhetetlen, hogy innen indulj. Miután ezt ismered, azt kell átgondolnod, hogy az adott életterületen szeretnél-e változásokat elérni vagy úgy érzed, hogy minden a lehető legtökéletesebb. Fontos, hogy mindkettő teljesen rendben van!

Ezt követően a céljaidat meg kell határoznod a lehető legpontosabban életterületenként. Miután ezt a lépést is kipipáltad, jöhet a lebontás. Hogy mit értek lebontás alatt? A célodhoz vezető részfeladatok pontos listáját. Sokkalta célravezetőbb, ha a határidőnaplódba nem a célt írod be, hanem annak egy részfeladatát. Kézzel foghatóbb, kevésbé ijesztő, amikor egy részfeladat szerepel a feladatlistában, nem pedig egy olyan cél, amelynek megvalósításához akár hónapok is szükségesek lehetnek.

A részfeladatoknak érdemes konkrét határidőt is adni, ugyanis ez fogja a leginkább biztosítani, hogy megvalósuljanak a részfeladatok, rajtuk keresztül pedig a cél.

Hogyan építsd be a célok tervezését az időszervezési rendszeredbe?

Miután elkészültél a célokkal és annak részfeladataival, a következő lépés, hogy valóban be is építsd a mindennapjaidba azokat. Az egyik legnagyobb oka annak, hogy a célok megvalósítatlanul maradnak az, hogy nem keresünk a célokhoz tartozó feladatoknak konkrét időt, amikor meg tudjuk őket valósítani. A másik ok pedig, amiért nem valósulnak meg a célok, az az, hogy nem foglalkozunk velük folyamatosan.

Ahhoz, hogy ez megvalósítható váljon, a hónaptervezésnél és a heti tervezésnél is foglalkoznod kell a céljaiddal. A hónaptervezés során ki kell választanod, hogy milyen célokkal szeretnél aktuálisan foglalkozni. Ezt követően a havi feladatlistában jelezned kell saját magad számára, hogy az adott cél megvalósulásához milyen részfeladatokat kell teljesítened. A heti tervezés során pedig ebből a havi listából kiválogatni azokat, amik az aktuális körülmények között megvalósíthatók.

Tudom, hogy ez így leírva soknak és bonyolultnak tűnik. Éppen ezért készítettem el számotokra, a Céltervező füzetet, amely irányított kérdésekkel segít meghatározni, majd lebontani a részfeladatokat. A Céltervező második fele pedig a részfeladatok havi és heti megvalósításában segít. Ha érdekel a füzet, nézd meg itt: https://plannerforyou.hu/szolgaltatasok/

Facebook
LinkedIn

Ahol szintén megtalálsz

Ez is érdekelhet

Mik az időszervezés elemei?

Tudatosan használom az időszervezés szót az időgazdálkodás helyett. Ezzel szeretném megmutatni, hogy az életünket, a munkánk hatékonyságát sokkal több tényező befolyásolja, mint néhány időgazdálkodási módszer.

Tovább olvasom »

Hogyan legyen heti 1 pihenőnapod?

A pihenés elengedhetetlenül fontos része az időszervezésnek. Ha nem vagy kipihent, akkor bármit is tervezel, a legkisebb valószínűséggel fog megvalósulni. Ezért javaslom Neked az „egyes

Tovább olvasom »

Tippek a nyártervezéshez

A nyaraknak van egy sajátos hangulata, ami bennünk is különleges érzelmeket vált ki – olyanokat, amelyeket az év többi részében nem érezhetünk. Én legalábbis minden

Tovább olvasom »