Miért fontos az időszervezés?

Ezek a gondolatok már nagyon régen bennem voltak, így mindenképpen kerestem az alkalmat arra, hogy leírjam Nektek. Ugyanakkor tudtam azt, hogy ez a téma nem fér el egy Instagram-posztban, emiatt elég sokáig elhúzódott. Végül megszületett ez a blogcikk, aminek a fő témája az időszervezés lesz, amivel szeretnék egy átfogó betekintést nyújtani Nektek a munkámba.

Mi is az az időszervezés?

Az időszervezés egy nagyrészt ismeretlen fogalom. Leginkább ebben a témában az időgazdálkodás vagy időmenedzsment fogalma ismert. Ugyanakkor mit takar az időszervezés? Az időszervezés egy vegyes területet takar az én esetemben. Mind a tervezést, mind az időgazdálkodást értem az időszervezés alatt.

A tervezésről röviden

A tervezés mindig az első lépése a megfelelő időszervezésnek. Rengeteg módszer létezik a tervezésre, tervezhetünk havi szinten, heti szinten és napi szinten is. Mindegyiknek van létjogosultsága, azonban nagyon fontos azt is kiemelnem, hogy nincs mindenkinek szüksége mindhárom tervezési szintre. Van, akinek azonban elengedhetetlen, hogy mindhárom jelen legyen az életében.

Nézzünk példákat is, hogy értsétek mire is gondolok. Egy vállalkozónak, aki egyedül dolgozik több projekten szüksége van havi szintű tervezésre, hiszen ennek a segítségével látja át, hogy milyen projektjei lesznek a következő időszakban. Mindemellett szüksége van a heti tervezésre is, hiszen ahhoz, hogy ezek a projektek megvalósuljanak, heti szinten tenni kell érte és ezt meg is kell előre terveznie, hogy lássa, hogy melyik projekttel mikor kell foglalkoznia. A napi szintű tervezésre pedig azért van szüksége, hogy mindig fókuszáltan tudjon dolgozni.

Ha viszont valaki nem projektekkel dolgozik, hanem például konzultációkat tart, amiknek az időpontjait maximum 1-2 héttel az adott időpont előtt tudja meg, érdemesebb a heti vagy kétheti tervezésre fektetni a hangsúlyt. Emellett ilyen esetben a napi tervezést nagyon pontosan kell megalkotni, hiszen ebben a helyzetben szinte minden perce aranyat ér a napnak. Természetesen vannak olyan elemei a havi tervezésnek, amelyet ebben az esetben is érdemes átemelni.

Ugyanúgy igaz azokra is a heti tervezés hangsúlya, akik alkalmazotti állásuk mellett szeretnének vállalkozást indítani. Az ő esetükben azért érdemes a heti tervezésre helyezni a hangsúlyt, mert napjaik nagy részét nem maguknak osztják be, így a fennmaradó idővel kell zsonglőrködniük. Felesleges stressz lenne, ha napi szintre lebontva próbálnál tervezni, ugyanis sokszor előfordulhat, hogy egy nehezebb nap után, amire előre nem számíthattál, nem fog megvalósulni az, amit beterveztél. Ha viszont heti szinten gondolkodsz, akkor egyszerűen tudod cserélgetni a teendőidet a napok között, az éppen aktuális energiaszintednek és hangulatodnak megfelelően.

Édesanyáknak leginkább a heti és napi tervezés a hangsúlyos, ugyanakkor mindenképp érdemes átemelni néhány elemet a hónapra vonatkozó tervezésből.

Az időgazdálkodásról röviden

Azt gondolom, hogy erről már sokat hallottatok, olvastatok. Hazánkban is egyre inkább fontossá válik ez a téma, egyre több cikket lehet olvasni ezzel kapcsolatban. Ezek azonban sokszor kiragadott gondolatok, kiragadott szabályok, amiket sokan úgy kezelnek, hogy mindenkinek tökéletes megoldást nyújt egy-egy módszer. Én azonban azt tapasztaltam, hogy ez nagyon nem igaz. Ahány élethelyzet, annyi megoldásra van szükség. Ezért is dolgozom személyre szabott programokon, ugyanis abban hiszek, hogy nem minden módszer alkalmas mindenkinek, meg kell találni a Te élethelyzetedhez passzolókat.

Az időgazdálkodáshoz hagyományosan azok a módszerek tartoznak, amelyekkel jól be tudod osztani az idődet, hatékonyabbá tudod tenni a munkavégzést. Így természetesen az időszervezésben is szerepelnek ezek a módszerek.

Milyen helyzetekben fordulhatsz hozzám?

Most abban szeretnék egy kis segítséget adni Neked, hogy milyen helyzetekben fordulhatsz hozzám.

Előfordulhat, hogy nem vagy biztos abban, hogy milyen helyzetekben, milyen elakadásokkal kereshetsz. Ha bizonytalan vagy, akkor az alábbiakban olvashatsz egy checklistet, amit érdemes átgondolnod, ha azon gondolkodsz, hogy segítséget kérsz tőlem.

Ezekben a helyzetekben tudok Neked segíteni:

  • ha bizonytalan vagy a céljaiddal kapcsolatban vagy egyáltalán nem tudsz célokat megfogalmazni

Minden programot úgy kezdünk, hogy a megfelelő módszerekkel, életterületekre lebontva meghatározzuk a célokat, így erre a helyzetre rögtön megoldást kapsz, már az első konzultáción.

  • ha nem tudod, hogy hogyan tervezz vagy hogy milyen időintervallumra érné meg tervezni

A programokban jelentős hangsúlyt fektetek a tervezésre, hiszen ahogy előbb is említettem, az időszervezés alapja a tervezés. Mind a havi, heti és napi tervezést is átbeszéljük, majd ezt követően személyre szabjuk.

  • ha sokszor elcsúszik a napod vagy éppen elszalad mellett az idő, úgy, hogy igazából nem tudod, hogy mivel töltötted

A napi tervezés esetén erre különösen nagy hangsúlyt fektetünk, a program során végig jelentős önmegfigyelést alkalmazunk, ezekkel is segítve az időszervezési módszerek hatékony megvalósulását.

  • ha halogatsz

Ez egy gyakran felmerülő probléma, így a programok során először megkeressük a halogatás okát, majd annak megfelelően megoldjuk a halogatás problémáját.

  • ha folyamatosan stresszes vagy, mert nem tudod a feladataidat időben és nyugodtan megvalósítani

Ez egy összetett probléma, ebben mind a tervezés, mind az időszervezés segíteni fog Téged.

Természetesen ezek mellett még sok-sok kérdéssel lehet fordulni hozzám, ezek a leggyakoribbak. Ha nem vagy biztos abban, hogy számodra segítséget adhat-e az időszervezés, akkor keress bátran a megadott elérhetőségeken.

Facebook
LinkedIn

Ahol szintén megtalálsz

Ez is érdekelhet

Hogyan legyen heti 1 pihenőnapod?

A pihenés elengedhetetlenül fontos része az időszervezésnek. Ha nem vagy kipihent, akkor bármit is tervezel, a legkisebb valószínűséggel fog megvalósulni. Ezért javaslom Neked az „egyes

Tovább olvasom »

Miért fontos az időszervezés?

Ezek a gondolatok már nagyon régen bennem voltak, így mindenképpen kerestem az alkalmat arra, hogy leírjam Nektek. Ugyanakkor tudtam azt, hogy ez a téma nem fér el egy Instagram-posztban.

Tovább olvasom »